انت هنا الان : شبكة جامعة بابل > موقع الكلية > نظام التعليم الالكتروني > مشاهدة المحاضرة

Condensation and Conjugate Addition Reactions of Carbonyl Compounds

الكلية كلية العلوم للبنات     القسم قسم الكيمياء     المرحلة 3
أستاذ المادة احمد حسن شنتاف شيحان الصريفي       18/10/2016 08:20:45
Everyone has at least some first-hand sensory knowledge of aldehydes and ketones. Some aldehydes are responsible
for very pleasant tastes and odors, such as vanillin from vanilla beans, benzaldehyde from almonds, and
cinnamaldehyde from cinnamon. On the other hand, acetaldehyde (ethanal) causes the unpleasant
“hangover” feeling that can result from consuming alcoholic beverages, and formaldehyde (methanal) is
highly toxic and has a very pungent odor, as do many other aldehydes. Structurally, the difference between the chemical cause of hangovers and the taste of vanilla ice cream is simply
a methyl group versus a substituted phenyl group. But, what a difference this switch makes! Lovers of vanilla
ice cream would not be pleased if the vanillin in their dessert were replaced by acetaldehyde!
The family of ketones has similar variation in properties. Acetone, for example, is a solvent with a sharp
odor, whereas (R)-carvone is a natural oil that has the odor of spearmint......................................................................................................................................................................................................................................................................

المادة المعروضة اعلاه هي مدخل الى المحاضرة المرفوعة بواسطة استاذ(ة) المادة . وقد تبدو لك غير متكاملة . حيث يضع استاذ المادة في بعض الاحيان فقط الجزء الاول من المحاضرة من اجل الاطلاع على ما ستقوم بتحميله لاحقا . في نظام التعليم الالكتروني نوفر هذه الخدمة لكي نبقيك على اطلاع حول محتوى الملف الذي ستقوم بتحميله .