جامعة بابل تعقد مؤتمرها الافتراضي العالمي الأول بنظام الـ " ONLINE" عبر التطبيقات الالكترونية.

التاريخ :04/05/2020 17:59:55
كلية طب حمورابي
كتـب بواسطـة  اراس حامد عبد الله عدد المشاهدات 53

اقامت جامعة بابل المؤتمر الافتراضي العالمي الأول بنظام الـ " ONLINE" عبر التطبيقات الالكترونية الذي عقد برعاية وزير التعليم العالي والبحث العلمي الاستاذ الدكتور قصي السهيل واشراف رئيس الجامعة الاستاذ الدكتور عادل الموسوي بمشاركة باحثين من داخل وخارج العراق بما يزيد عن (200) بحث علمي وقرابة السبعة الاف مسجل لمتابعة الفعاليات العلمية لجلسات المؤتمر. وقال رئيس المؤتمر الاستاذ الدكتور عادل عباس الموسوي ان المؤتمر يهدف الى جمع كبار العلماء والباحثين من مختلف انحاء العالم من اجل تبادل خبراتهم ونتائج بحوثهم في مختلف مجالات العلوم مع الباحثين الشباب وطلبة الدراسات العليا واستعراض احدث البحوث العلمية وابراز اهميتها في الحفاظ على البيئة والموارد الطبيعية ودورها في تطوير التقنيات الحديثة. مضيفا ان المؤتمر شهد مشاركة اعضاء من خارج العراق في اللجنة العلمية الاجنبية للمؤتمر من استراليا وبولندا وماليزيا والهند ولبنان. من جانبه بين المشرف العام للمؤتمر الاستاذ الدكتور عصام مجبل عبد مساعد رئيس الجامعة للشؤون العلمية ان المؤتمر شهد جلسات علمية في الاختصاصات الهندسية والفيزياء والرياضيات والعلوم الانسانية والطبية وعلوم الحياة والكيمياء والحاسبات بمشاركة باحثين وعلماء من جامعة ليفربول في المملكة المتحدة البريطانية والجامعة التكنولوجية في النيبال وجامعة شرق استراليا وجامعة بوزنان/بولندا، فضلا عن باحثين عراقيين ومن دول اجنبية اخرى. وقال رئيس اللجنة التحضيرية للمؤتمر الاستاذ الدكتور داخل ناصر طه الزركاني ان المؤتمر الذي شارك فيه اكثر من(200) بحث علمي لباحثين من داخل وخارج العراق ناقش اربعة محاور في العلوم الطبية والصرفة والانسانية والهندسية. مضيفا ان المؤتمر شهد القاء محاضرات افتتاحية رئيسة شارك في تقديمها كل من رئيس جامعة بابل الاستاذ الدكتور عادل عباس الموسوي ومساعد رئيس الجامعة للشؤون العلمية الاستاذ الدكتور عصام مجبل عبد والبروفيسور ريتشارد نيكولاس من جامعة ليفربول والبروفيسور سانديب كاوتش من الجامعة التكنولوجية في النيبال . وبين رئيس اللجنة العلمية للمؤتمر الاستاذ الدكتور مفيد جليل عوض ان نتاج المؤتمر من البحوث العلمية سوف يتم نشره في مجلات عالمية مصنفة ضمن سكوبس بهدف مواكبة التطورات العلمية في البلدان والجامعات المتقدمة مما يسهم في تطوير البحث العلمي في الجامعات العراقية.

University of Babylon holds its first world virtual conference online through electronic applications. Set up Fair Muhammad. The University of Babylon held the first world virtual conference through electronic applications, which was held under the patronage of the minister of higher education and scientific research, Professor Dr. Poem Al-Saheel and the supervision of the president of the university professor Dr. Adel Al-Mousavi with the participation of researchers from inside and outside Iraq in more than ( 200) scientific research and nearly seven thousand registered to follow scientific events of the conference meetings. The President of the conference, Mr. Adel Abbas Al-Mousavi, said that the conference aims to bring together senior scientists and researchers from around the world in order to share their experiences and results in different fields of science with young researchers and postgraduate students, review the latest scientific research and highlight the importance of To preserve the environment and natural resources and its role in the development of modern technologies. The Conference had seen the participation of members from outside Iraq in the foreign scientific committee of the conference from Australia, Poland, Malaysia, India and Lebanon. For his part, the general supervisor of the conference, Professor Dr. Essam Al-Excavator, Assistant President of the university for scientific affairs, that the conference witnessed scientific sessions in engineering, physics, mathematics, human sciences, medical, life sciences, chemistry and computers with the participation of researchers and scientists from the university of Liverpool In the UK, the technological university of Nepal, the university of Eastern Australia and the university of poznan / Poland, as well as Iraqi researchers and other foreign countries. The President of the preparatory committee for the conference, Professor Dr. Inside Nasser Taha Al-button, said that the conference where more than (200) scientific research for researchers from inside and outside Iraq discussed four topics in medical, pure, humanitarian and engineering sciences. The conference witnessed the opening lectures of the president of the university of Babylon, Professor Dr. Adel Abbas Al-Mousavi and assistant President of the university for scientific affairs professor Dr. Essam Excavator Abdul, Professor Richard Nicholas of Liverpool University and professor sandeep couch of the university of Liverpool In Nepal. The President of the scientific committee of the conference, Prof. Dr. Useful Jalil Awad, said that the conference s product of scientific research will be published in global magazines ranked within will with a view to keeping up with scientific developments in advanced countries and    universities, contributing to the development of scientific research at Iraqi universities.

اعلام كلية طب حمورابي

01/07/2020 09:51:35